Tek Türkiye Dizisi

19 Mart 2009 Perşembe

TEK TÜRKİYE'NİN DOKTOR TARIĞINA TIP ÖĞRENCİLERİNİN BAKIŞI




TIP ÖĞRENCİLERİ DOKTOR TARIK'I NASIL BULUYOR?



Samanyolu Televizyonunda yayınlanan ve yayınlandığı günden bu yana reyting sıralamasında hep üstlerde olan, kendinden oldukça bahsettiren yapım Tek Türkiye dizisi, en az medya dünyasında olduğu kadar Tıp Fakültesi öğrencileri arasında da konuşuluyor.


Dizinin başrol oyuncularından Ozan Çobanoğlu’nun katıldığı bir programda Ozan Bey, “Diziyi seyrettikten sonra tayinini doğuya isteyeceğini belirten birçok Tıp öğrencisi oldu. Bunlar bizzat beni arayıp, dizinin mantığı için teşekkür edip, kendileri de Doktor Tarık gibi, Doğuda ülkemizin tekliği için çalışmak istediklerini dile getiriyorlar” demişti.



Bizde bunun üzerine Tıp öğrencilerine, Tek Türkiye’nin Doktor Tarık’ını sorduk. Güneydoğu’dan bir üniversitemiz Gaziantep Tıp Fakültesi öğrencileri Doktor Tarık karakteri hakkında çok renkli ve etkileyici düşüncelere sahip.




“Doktor Tarık, bize öğretmen oldu”



---Neden Tek Türkiye dizisinde kahraman olan bir doktor. Neden asker değil, polis değil de bir doktor?



*Çünkü askerin, polisin görevi zaten vatanı korumak. Onların görevi o... Yeri geldiği zaman vatan için canını vermek, huzur ve güven için düşmanları etkisiz hale getirmek. Her asker ve polis görevini ifa ettiği sürece bir kahramandır. Fedakârlıktan daha çok bu bir görevdir. Ama doktorun görevi sadece hayat kurtarmaktır. Acı çekenin acısını dindirmektir. Görevi sadece hayat kurtarmak olan bir doktor, sağlık alanının dışında da siyasi olarak ta hayat kurtarmaya atılıyor. Daha çok canlar yanmasın diye, düzeni baştan değiştirmeye kalkıyor. İşte bu doktorun yaptığı fedakârlık oluyor.



Doktor, herkesin ihtiyaç hissettiği biridir. Herkesin ihtiyaç duyduğu biri tabiî ki daha genel bir kahraman olur. Doktor, insanın en muhtaç ve aciz olduğu anda ona güç vermek için vardır. Her doktor bir insanın kahramanı, Doktor Tarıklar ise Tek Türkiye’nin kahramanlarıdır.



Bu arada şunu da söylemek istiyorum, belki bu yazıyı okuyan arkadaşlarımız “ne yani tıpçı olmak her şey mi“ diye düşünebilir. Tabiî ki hayır. Bakın dizide Yıldız karakteri de doktor. Ama o bir örnek teşkil etmiyor. Onun gibi doktor olacağına bir insan, insan gibi dağda çoban olsun daha faydalı. Yani iş doktor olmakla sınırlı değil. İş bilgini doğru yolda ve kardeşlik için kullanmakta.


---Tek Türkiye ve Doktor Tarık sizi nasıl etkiledi?


*Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisiyim. Ve 5 yıldır Samanyolu Televizyonunun sıkı takipçisiyim. İlk Mavi Rüya ile başladı Samanyolu dizilerinin farkını anlamam. İnsanlara görevlerinin önemi gösteriyor. Öğretmenin, polisin, doktorun, hemşirenin, gazetecinin. Tıp Fakültesini kazanıp okumaya başladıktan sonra Doktor Tarık karakterinden inanılmaz etkilendim. Bir doktor, bir değil binlerce hayat kurtarır, bir doktor düzeni değiştirir mantığını yakaladım. Şuan Gaziantep’ de okuyorum ve mezun olup göreve başlayınca muhakkak doğu illerinde doktorluk yapmak istiyorum. Tek Türkiye, Kürt ve Türk sözcüklerini daha da genişletti zihnimde. Bir insanın neden dağa çıkar tarafını gösterdi. Daha keskin çizgilerim vardı terör hakkında, suçlu sadece bir gruptu gözümde. Ama şimdi işin en ince ayrıntılarını da görmüş olduk.



Doğuya kesinlikle daha çok doktor ve medikal malzeme götürülmeli. İşte dizi bizde bu etkileri yapıyor. Seyrediyor eksiklikleri görüyoruz ve mezuniyet sonramızı düşünüyoruz bu eksiklikleri nasıl tamamlayabiliriz diye. Hatta durumu biraz abartmış gözükmeyelim ama Tek Türkiye’nin hikâyesi üzerine bile derin düşüncelere giriyoruz. Aramızda tartışıyoruz. Doktor Tarık, sonunda böyle olmalı, şöyle olmalı diye. Bu dizi biz tıp öğrencilerini hem sosyalleştirdi, hem de görev bilincimizi genişletti. Doktor Tarık, bizim için bir nevi öğretmen oldu diyebiliriz. (Mustafa Dağlı- Gaziantep Tıp Fakültesi 2. Sınıf)



---Doktor Tarık abartılı bir kahraman mı sizce?

*Belki birçoğu için öyle gelebilir bilemiyorum ama bence hiç de abartılı değil. Çünkü Tarık, doktorluk mesleğini sadece para ve rehavet için yapanlara ve doktorluğu sadece böyle zannedenlere çok güzel cevap oldu. Ve ayrıca bu kahraman bizim de bakış açımızı değiştirdi. Ben aslen Aydınlıyım. Ve eskiden Kürt ile terörist aynıydı benim gözümde. Kürt ise kesin terörist, terörist ise kesin Kürttü. Bundan dolayı da doğuda görev yapmak asla istemiyordum. Birde şehit yakınıyım. Kuzenim şehit oldu. Ondan dolayı da daha büyük hınç ve nefret vardı. Ama bu dizide gördüklerimden anladım ki çok yanlış kişilere kin beslemişiz. Bizim gibi düşünen nice değerli Kürt kardeşlerimiz varmış. Şimdi mezun olur olmaz özellikle doğuda Kürt kardeşlerim için çalışmayı ve birlik mesajları vermeyi istiyorum.


---Gerçek Doktor Tarıklar var mıdır sizce?


*Olmasaydı ülkemizde Doğu sorunu bu kadar güzel çözümlenmeye başlamazdı. Kendimi onun yerine koyduğumda çok zor Doktor Tarık gibi olmam. Ama demek ki öyle idealist tipler varmış ki şimdilerde bu konular bu kadar net gün yüzüne çıkıyor.


---Terör meselesinin çözümlenmesinde Doktorlara cidden bu kadar önemli bir görev paylaşımı düşüyor mu?



*Tabi ki düşüyor. Öğretmenlere, imamlara, hemşirelere, doktorlara en az askere düşen görev kadar büyük görev düşüyor. Hatta bence daha fazla. Çünkü doğu illerimizde askerden korkuluyor. Şu gün Mardin de öğretmen tanıdığımın dediği asker köye geldiği zaman bütün köylü korku içine giriyorlarmış. Böyle bir alt yapı maalesef oluşmuş. Madem askerle, köylü arasında böyle bir iletişim sorunu var, görev doktora, öğretmene, imama düşüyor. Türkiye Cumhuriyeti öyle ya da böyle çok dikkatli bir şekilde korunmalı.



---Diğer dizilerde bu konuya eğilmeli mi sizce?


*Keşke öyle bir şey olsa. İlk Kurtlar Vadisinden çok ümitlendik. Derin devleti, karanlık hesaplaşmaları çok iyi gösterdi. Ama son iki bölümdür Ergenekon olayını sempatik göstermeye ve yumuşatmaya çalıştıklarını fark ettim. Daha takip etmiyorum. Vatan, millet meselesi oyuncak değil. Terör örgütü olan ister PKK olsun ister ETÖ fark etmez, hepsinin üzerine gidilmeli. Biz Doktor Tarık’tan bunu öğrendik. Bilinçlendik. Dizide gereken önemi görüyor yeterli bir seyirciye ulaşmış. İnanın Tek Türkiye dizisi başladığı saatte Aydın’da sokakta kimse kalmıyor. Kahvehaneler de bile eğer birileri varsa muhakkak Samanyolu açılmış ve Tek Türkiye izleniyor. Türkiye insanı gerçekten zekidir. Buna inanıyorum. Tıp öğrencisi olarak, gerçekleri bu kadar güzel dile getirdiği için Tek Türkiye ekibine çok teşekkür ediyorum. Ve izledikleri yolda sonuna kadar gitsinler diyorum. Gitsinler ki biz gelecek nesil doktorları ve diğer meslek erbapları “ Tek Türkiye” miz için neler yapmamız gerektiğini görelim. (Özcan Akkuş- Gaziantep Tıp Fakültesi 2. Sınıf)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder