Tek Türkiye Dizisi

4 Haziran 2009 Perşembe

Gül, Türkçe Olimpiyatları'na katılan öğrencileri kabul etti


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için 115 ülkeden Türkiye'ye gelen öğrencileri kabul etti.


Çankaya Köşkü'ndeki programda, Kazakistan ekibi Bitlis yöresinden halkoyunu gösterisi sundu. Daha sonrası sırasıyla Nijeryalı öğrenci Nadya Yusuf ''Gönül Pencerisinden Ansızın Bakıp Geçtin'' şarkısını, Avustralyalı öğrenci Jayden Wats ''Anadolu'nun Sevgisi'' şiirini, Tacik öğrenci Mehrinigari Rüstam ''Telli Turnam'' şarkısını, Gürcistanlı öğrenci Vana Dvalisvili ''Üzülme Anne'' şarkısını seslendirdi. Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmaya, ''Türkiye'ye ve Çankaya'ya hoşgeldiniz. Türkçe konuşurken sizler tarafından takip ediliyor ve anlaşılıyor olmam ayrı bir heyecan, mutluluk veriyor'' diyerek başladı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir ay önce Türkiye'nin bütün şehirlerinden çocukların Çankaya Köşkü'ne geldiğini ve gösteri sunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, bugün de dünyanın 115 ülkesinden, dünyanın bütün köşelerinden çocukları ağırladıklarını söyledi. Türkçe konuşan çocukların güzel gösterilerini izleminin heyecan verici olduğunu ifade eden Gül, Türkçe'yi ve Türkiye sevgisini dünyanın bütün köşelerine taşıdıkları ve Türkçeyi güzel şekilde öğrettikleri için emeği geçenlere teşekkür etti.


Cumhurbaşkanı Gül, ''Türkçe dünyanın en çok konuşulan en güzel dillerinden birisi. Siz de konuşurken herhalde bunun farkındasınız. Ne söylediğinizi hissediyorsunuz, ona göre hareketler yapıyorsunuz, en güzel şekilde özümseyerek, anlayarak Türkçe'yi konuşuyorsunuz, şarkılar söylüyorsunuz'' dedi.


-''TÜRKÇE KONUŞUYOR OLMANIZ TÜRKÇE'NİN GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR''-


Dünyada yüz milyonlarca insanın Türkçe konuştuğunu, bunların bir çoğunun Türk orijinli olduğunu belirten Gül, Balkanlardan Çin'e kadar ve Afrika'daki birçok ülkede Türkçe konuşarak gezilebileceğini anlattı. Cumhurbaşkanı Gül, olimpiyatlara katılan çocuklara ''Sizlerin çoğunuz bu sınırların dışında çocuklarsınız. Türk kültürüyle, Türk etnik yapısıyla, geçmiş Türk medeniyetleriyle ilgisi olmayan coğrafyalarda bulunan çocuklarsınız. Sizin Türkçe konuşuyor olmanız, oralarda Türkçe'nin öğretilmesi, öğrenilmesi, Türkçe eğitim yapılması, bu yeni bir şey. Bu, Türkçe'nin gücünü gösteriyor ve aynı zamanda Türkiye ile dünyanın her köşesini Türkçe vasıtasıyla bağdaştırıyor'' diye konuştu. Yurtdışına gerçekleştirdiği ziyaretlerde Türk okullarını ziyaret ettiğini hatırlatan Gül, Kenya'dan gelen öğrencinin Beşiktaş forması giydiğini görünce ''Bakın Türkiye'deki gündemi ne kadar yakından takip ediyorlar'' dedi.


Çocuklardan, ülkelerine iyi şekilde hizmet edebilmek için kendilerini en iyi şekilde yetiştirmelerini isteyen Gül, ''Türkçeniz sayesinde ülkeleriniz ile Türkiye arasında köprü kuracaksınız. Bu köprüler bazen siyaset, ticaret, kültürel alanlarda olacak. Sizler aynı zamanda ülkelerinizde Türkiyemizin gönüllü elçisi gibi olacaksınız büyüdüğünüzde. Ülkenizle Türkiye arasındaki ilişkileri her bakımdan geliştireceksiniz. Türkiye'yi, Türk kültürünü, Türk insanının güzelliğini, kardeşliğini, dostluğunu da ülkenizde tanıtacaksınız ve çevrenize en güzel şekilde örnek olacaksınız'' diye seslendi. Konuşmasının ardından Kenyalı öğrenci Duale Sigat Cumhurbaşkanı Gül'e, sırtında ''Abdullah Gül'' yazan 38 numaralı Beşiktaş forması hediye etti. Gül de Kenyalı öğrencinin giydiği Beşiktaş formasını imzaladı.


Programın ardından Cumhurbaşkanı Gül, öğrencilerle ve öğretmenleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder